Deelbehandelingen

De behandelingen

Likdoorn

Is een pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek op een klein gebied van de huid, door plaatselijke drukbelasting. Een likdoorn heeft de vorm van een omgekeerde piramide met de punt naar beneden. (Deze heeft geen wortel, dat is een fabeltje).

In veel gevallen ontwikkeld een likdoorn zich op plaatsen waar weinig onderhuids vet weefsel aanwezig is.

Als die huid geïrriteerd wordt doordat het bot overmatig belast wordt, vindt er versnelde eeltvorming plaats, dit gebeurd in de vorm van een pit die als een punt vanuit het midden groeit, op onderliggende weefsels drukt, en daardoor de pijn veroorzaakt.

Enkele andere soorten likdoorns:

  • Clavus Eminens, verheven likdoorn.
  • Clavus Mollus, weke likdoorn.
  • Heloma milliare, zaadlikdoorn.
  • Heloma milliare, zaadlikdoorn.
  • Vasculaire likdoorn, vaatlikdoorn.
  • Neurovasculaire likdoorn, zenuwlikdoorn.
  • Clavus planus, platte likdoorn.
Likdoorn
Likdoorn

Ingroeiende nagel

Deze aandoening komt vaak voor aan de grote tenen Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Hierdoor kan er ook eeltvorming in de nagelplooi ontstaan. In een volgende fase zal de nagel de huid binnendringen en hier een ontsteking veroorzaken. Zo’n ingegroeide nagel is meestal erg pijnlijk.

Behandeling
In de eerste fase kan de pedicure de nagel als volgt behandelen: Eerst wordt de nagelplooi goed schoongemaakt. Daarna wordt de nagelkant met de frees iets afgevlakt. Als laatste wordt de nagel drukvrij gelegd om de groei in goede banen te leiden.

Oorzaken
Het verkeerd knippen van de nagel, door de hoeken weg te knippen, of door het te kort knippen. Te kleine schoenen. Een bolle nagel. Standafwijking van de teen.

Advies
Knip de nagel niet te kort en met de ronding van de teen mee. Zorg voor voldoende teenruimte in de schoenen. Wanneer een bolle nagel de oorzaak van de aandoening is kan een nagelbeugel overwogen worden om de vorm te corrigeren

Ingegroeide teennagel
Ingegroeide nagel

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag
Eelt wordt meestal veroorzaakt door overmatige druk en wrijving. Onder normale omstandigheden schilfert de hoornlaag aan de buitenkant regelmatig af. Door celdeling in de onderste laag van de opperhuid groeit de huid weer aan. Wanneer door druk de huidschilfers niet naar buiten weg kunnen ontstaat er eeltvorming.

Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid maar als er een abnormale verdikking van eelt plaats vind, kan dit op den duur pijnlijk worden en een branderig gevoel geven. Dit komt vooral voor bij de zijkant grote teen, de bal van de voet en onder de hiel

Behandeling
Al het overtollige eelt wordt door uw pedicure weggesneden en daarna glad gefreesd.

Advies
Draag passend schoeisel om zo wrijving te vermijden. Aansluitend na uw pedicure behandeling dagelijks incremen met Dimanche huidmilk om de huid soepel te houden.

Eelt
Eelt

Schimmelnagel (kalknagel) / Voetschimmel (zwemmerseczeem) – Mycose

We zijn altijd in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat vaak grote hoeveelheden schimmelsporen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De een blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. De voornaamste bronnen van infectie zijn: zwembaden, douches van sporthallen en sauna’s. Ook door het passen van schoenen kan men een schimmelinfectie oplopen.

Een schimmelnagel oftewel kalknagel heeft een doffe, brokkelige nagelplaat en kan muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten De oorzaak is een schimmelinfectie.

Huidschimmel aan de voet wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd en begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Van uit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.

Behandeling
De pedicure behandelt een schimmelnagel door hem zo dun mogelijk te frezen en de nagelomgeving goed schoon te maken. Daarna incremen met Dimanche schimmelcreme.

Advies
Om herbesmetting te voorkomen is het belangrijk om ook de sokken en de schoenen met een schimmeldodend middel te behandeling. Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van de voeten. Droog tussen de tenen goed af. Draag altijd slippers in zwembad en sauna.

Schimmelnagel
Schimmelnagel

Witte vlekjes in de nagel – Leukonychia

Deze ontstaan meestal door kleine beschadiging aan de nagelplaat waardoor er lucht tussen de hoorncellen ophoopt, deze groeien er vanzelf uit. Deze witte vlekjes kan ook een schimmel zijn, die meestal op de grote teen begint, de witte vlekjes zijn er gemakkelijk vanaf te frezen, deze kunnen ook medicinaal behandeld worden.

Witte vlekjes in de nagel – Leukonychia
Witte vlekjes

Kloven – ragaden

Barst of scheur in de huid (meestal aan de hiel). Kloven worden met een mesje aan de randen gesneden, daarna gefreesd. Het advies is om in te cremen met Dimanche kloven creme.

Kloven - ragaden
Kloven